Playas

Det finns en rad olika vikar med stränder i Nerja, allt från småstränder till den stora populära Burrianastranden. Eftersom Nerja ligger en bra bit ovanför havet, så är det trappor ner till de flesta stränderna. Burrianastranden är det däremot en lång backe till istället.

Inne i Nerja är det aldrig långt till en strand. Det faktum att man kan bo i den vackra staden och ändå ha promenadavstånd till flera stränder är en av många anledningar till att Nerja är ett så uppskattat resmål. Man kan prova olika små strandvikar varje dag och snart hittar man en egen favorit.

Förutom vikarna som ligger runt centrala Nerja finns det förstås en rad andra stränder i närheten.

 

Burriana   

Den största och finaste stranden i Nerja ligger öster om stan. För att hitta hit går man enklast längs gågatan Calle Hernando de Carabeo tills man kommer tills vägen svänger vänster. Då går det sedan en liten gångväg precis bredvid hotellet Parador. Stranden är lång, bred och kantas av restauranger och caféer. Här finns alla bekvämligheter man kan tänkas behöva på en armlängds avstånd. Eftersom stranden är så stor kan man själv välja om man vill hyra solstolar eller mysa på egen filt. Sanden är ganska grovkornig och det är skönt att ha med sig badtofflor eller sandaler om man ska traska runt i sanden.

 

El Playazao

 

En stor strand väster om Nerja som liknar Burriana på många sätt. Stranden är stor och rymlig och även här finns det flera caféer och restauranger utmed stranden. Även här är sanden grovkorning, precis som på Burriana.

 

 

 

 

 

 

 

Maro   

Orten Maro som ligger österut från Nerja stoltserar också med en vacker strand. Stranden har röstats fram som den bästa stranden i Adalusien. Det är lätt att förstå varför. Det klara vattnet och de härliga omgivningarna gör verkligen att man njuter i fulla drag. Här finns en kiosk och en så kallad chiringuito som serverar enkla med delikata lunchrätter. Enda nackdelen med stranden är att det kan vara svårt att få parkering om man kommer hit under högsäsong. Det finns risk att man måste parkera ganska långt från stranden och sedan promenera den sista biten ner till stranden. Stranden har fantastiskt vatten och är underbar att snorkla på. Framförallt den högra sidan erbjuder upplevelser av mycket fisk och inte omöjligt att få se bläckfisk.

 

Torrecilla

Vid Hotell Monica hittar du Playa Torrecilla som är en trevlig strand med restauranger och kiosker. En  strand som ofta har vågor och ger möjlighet att använda en liten bodysurf platta.

 

 

 

 

 

 

 

Calahonda

Mitt i stan på höger sida om Balcon de Europa ligger Playa Calahonda. Strandrestaurangen Papagajo är värd att besöka även kvällstid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Playa de las Alberquillas

Alberquillas stranden, eller Playa de las Alberquillas som den heter på spanska, ligger endast tio kilometer från Nerja centrum.

Trots att Playa de las Alberquillas är en känd och populär strand, så finns det alltid plats här, oberoende om vi pratar låg eller högsäsong. Här kan man njuta av den vackra miljön i lugn och ro och för de som vill slippa undan trafiken i centrum. På grund av att området har en naturlig reservatstatus så hittar man inga anläggningar eller restauranger på denna strand. Vill du ha mat, vatten eller en ordentlig solstol så får du helt enkelt ta med sig det själv. Den enda turistanpassade bekvämligheten som går att hitta här är en "dusch" som har skapats ur en naturlig källa som flödar ut ur bergen.

Om man kommer från Malaga ska man ta avfart 295 mot N-340a / Costa / Nerja / Maro. Håll dig kvar på den gamla kustvägen, N-340a, som går i riktning mot Almería. Håll ögonen öppna för en konkret vägvisare - KM299 - och sväng av direkt efter att ha sett den. Det finns en parkeringsplats på höger sida och var försiktig eftersom det är väldigt lätt att missa vägskylten, så håll ögonen öppna. Härifrån väntar en promenad ner till stranden.

 

Playa El Cañuelo

El Cañuelo ligger 13 km öster om Nerja. Kör N-340 mot Almunecar och efter 13 km kommer du till en rondell och där är det tydligt skyltat El Canuelo till höger.

Parkera på toppen av klippan och ta bussen ner, priset är 2€ tur och retur för vuxna och barnen får åka gratis.

Underlaget är småstenar snarare än den lösa sand vi alla älskar. Vattnet är ovanligt rent, kristallklart och man ser massor av fiskar under ytan. Man behöver inte ens simma ut mer än ett par meter för att kunna se något riktigt intressant och skulle man ta med sig snorkling redskap så har man många timmar av undervattensäventyr framför sig.

För barnen kan denna strand vara väldigt speciell, fiskarna flyter väldigt nära människorna och om man har t.ex. bröd smulor i handen så är det inte omöjligt att de äter brödet direkt ur handen.För de mer energirika människorna så finns möjligheten att simma iväg till andra grann vikar och upptäcka de sträckor av stranden och undervattensgrottor som man endast kan gå igenom om man simma ut.