Nerja en Pärla på Spanska solkusten.

Nerja är en mysig by ungefär en timme från Malagas flygplats. Här råder ett så kallat mikroklimat med ca 320 soldagar om året, detta tack vara att Nerja ligger skyddat mellan två berg. För det mesta är det alltid 1-2 grader varmare i Nerja än i Malaga.

När den Tyska webbplatsen HotelInfo hade en omröstning om Spaniens populäraste och charmigaste kustsamhälle så vann Nerja ! Läs mer här !

Till Nerja reser man med flera av de stora flygbolagen som flyger till Malaga. Såväl Norwegian, Ryanair som SAS reser direkt och flygtiden är ca 3.5 timme. Det finns även möjlighet att resa med de andra stora europeiska bolagen men då oftast med en mellanlandning vilket brukar innebära en flyresa som totalt tar 6 timmar. 

Från Malaga kan man åka taxi (ca 70 euro), ta buss eller hyra en bil. Info om buss & taxi !

Eftersom Nerja är ett område med många utflyktsmål och ett kuperat område har man god nytta av hyrbil under sin vistelse. Vi har bara haft positiva erfarenheter vid våra kontakter med Autoescape . Hyra bil i spanien är relativt billigt och att köra i Spanien skiljer sig inte mycket från Sverige. Viktigt att tänka på är att hyra så att man har självriskeliminering eller full försäkring eftersom självrisken är väldigt hög. Vanligt med självrisk på 1200 Euro. Man är dessutom väldigt noga med att undersöka eventuella skador på bilden så en rekommendation är att fotografera bilen när man hämtar ut den och innan man lämnar in den.

Vi har beskrivit resvägen så det skall vara enkelt att hitta till lägenheten, för att förenkla det hela kan man hyra en GPS eller ännu enklare välja att via bilfirman hyra WIFI och använda sin egen telefons GPS. Detta innebär att WIFI pucken följer dig var du än är och du är ständigt uppkopplad :-). Från 1 april 2016 skall nya regler gällande roaming avgifter i Europa införas vilket innebär betydligt lägre kostnad så då skall man kunna använda sin vanliga internet i telefonen och sin gps utan att bli ruinerad. Kolla upp det innan bara....

En annan sak att tänka på är hastighetsbegränsningarna på motorvägen... har flera som blivit fotograferade och fått boten på posten via hyrbilsfirman i efterskott...

 

Nerja är som stad levande året runt tack vare sitt läge och den ständiga skaran av turister som vill upptäcka den här pärlan. Det bor också en stor andel bofasta här vilket också bidrar till att staden är lika trevlig att besöka året runt. Nerja har ca 20 tusen fast boende och när turistbesökarna är som flest så är det ca 60 tusen.  Nerja skiljer sig från många av de andra orterna på den spanska solkusten genom att man nästan helt saknar hög bebygelse. I stadskärnan är finns det bara två- och trevåningshus. Och även om det finns stora hotell i utkanten av Nerja så smälter dom ändå in i stadsbilden på ett behagligt sätt.

 

 

Nerja har gott om gågator vilket gör att staden lämpar sig utmärkt för promenader. Den härliga stadskärnan med trånga gator som till stor del numera är bilfria, är fyllda av små affärer och restauranger.

 

Shoppingen är trevlig och erbjuder allt från märkesaffärer till genuina lokala butiker med sovenirer, kläder och allt annat man kan önska sig. Utbudet av restauranger är stort och att äta sig igenom sin semester är inte svårt. Under fliken restauranger hittar ni lite förslag. Nerjas absoluta centrum för minglande är Nerjas hjärta - Balcón de Europa. Torget framför kyrkan som sträcker sig ut mot medelhavet och krönts med ett balkongliknande överhäng som ackompanjeras av människors sorl och vågornas brus. En fantastisk plats att skåda solnedgången på. Torget är en samlingsplats och försäljare med eller utan tillstånd skapar ett gemytligt inslag jämte restauranger och kaffeér.

 

 

Ifrån Balcón de Europa ser man flera av Nerjas stränder som tillgodoser olika förväntningar man kan ha på en strand. Allt ifrån den stora Playa Burriana som är 800 meter lång och 40 meter bred till Playa Calahonda och Playa La Caléta som är små stränder och direkt belägna i anslutning till centrum. Stränderna är dagarnas aktivitetscentrum som sjuder av liv  och rörelse. Platsen där man njuter av solen, badar och äter gott på de mysiga strandrestaurangerna.

 

Om man kommer med bil till Nerja centrum så finns det en stor parkering bakom husen som ramar in gågatan Calle Hernando de Carabeo. Här finns det gott om plats att parkera. För andra alternativ till parkering så krävs en del tålamod och tur, då parkering längs gatorna är gratis men konkurrensen om platserna är hård. Att parkera felaktigt är inte att rekommendera då bilen kan transporteras bort eller förses med klumpar på hjulen. Båda alternativen innebär att reskassan påverkas...